Fabiatou Auto News

Tuesday, January 11, 2011

Mini Paceman Concept

Το MINI σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του με μία νέα αυτοκινητιστική φιλοσοφία: το MINI Paceman Concept. Πριν από 10 χρόνια, οι επισκέπτες του Διεθνούς Σαλονιού Αυτοκινήτου Βορείου Αμερικής (NAIAS) στο Ντιτρόιτ παρέστησαν στο επαναλανσάρισμα της μάρκας MINI στη Βόρειο Αμερική, που αποτέλεσε το ξεκίνημα μιας πρωτοφανούς ιστορίας επιτυχίας. Τώρα το ΜΙΝΙ ετοιμάζεται να γιορτάσει αυτή την επέτειο ορόσημο στο NAIAS (10-23 Ιανουαρίου 2011) με την παγκόσμια πρεμιέρα του MINI Paceman Concept. Το εντυπωσιακό πρωτότυπο καθιερώνει μία νέα κατηγορία αυτοκινήτων που υπόσχεται αυξημένη οδηγική απόλαυση και ακόμα περισσότερες δυνατότητες χρήσης.

Το MINI Paceman Concept εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα μοντέλο σταθμό στην περαιτέρω ανάπτυξη της μάρκας και της προϊοντικής γκάμας της.

Το MINI Paceman Concept υιοθετεί τις βασικές αρετές του MINI: μοναδικότητα, συμπεριφορά go-kart, ευελιξία, δυναμική και ατομική σχεδίαση, ενώ προσδίδει μία φρέσκια διάσταση με τεχνολογίες αιχμής και μία πρωτοποριακή φιλοσοφία αμαξώματος. Συνδυάζει σπορ, αρρενωπή εμφάνιση, ευελιξία και εμφάνιση coupe και διαστάσεις τετράθυρου MINI. Επιπλέον, συνδυάζει άριστα την κλασική φιλοσοφία MINI, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του MINI Countryman και το coupe στυλ, σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Έτσι δημιουργείται ένα MINI με οπτικά στοιχεία “muscle car”, που δείχνει δυναμικό από κάθε γωνία, με ιδιαίτερα εντυπωσιακό προφίλ και πίσω τμήμα.

Το MINI Paceman Concept με την crossover σχεδίασή του γίνεται το πρώτο Sports Activity Coupe (SAC) στην κατηγορία μικρών αυτοκινήτων, αναμιγνύοντας στοιχεία lifestyle με ανώτερη ποιότητα. Είναι το ιδανικό αυτοκίνητο για νέους, μοντέρνους, εξωστρεφείς κατοίκους πόλεων οι οποίοι αγαπούν τη θρυλική αίσθηση go-kart του MINI, θέλουν να ξεχωρίζουν, δίνουν μεγάλη σημασία στο κύρος μιας μάρκας και επενδύουν στο χαρακτήρα και το ήθος του. Είναι άτομα με αυτοπεποίθηση που ζουν σύμφωνα με το δικό τους στυλ και εκφράζονται μέσα από ένα ΜΙΝΙ, χρησιμοποιούν τις δυνατότητές του για να κινηθούν στη ζούγκλα της πόλης και βιώνουν την οδηγική απόλαυση στην πιο συμπυκνωμένη μορφή της χάρη στην υψηλή οδηγική άνεση ΜΙΝΙ σε καθημερινές συνθήκες και στα μεγάλα ταξίδια.

Η αρρενωπή σχεδιαστική γλώσσα του MINI Paceman Concept δηλώνει αφενός τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, αφετέρου τη συγγένειά του με την οικογένεια ΜΙΝΙ. Το τετραθέσιο πρωτότυπο, με στοιχεία ταυτότητας ΜΙΝΙ τις δύο μεγάλες πόρτες και τη φαρδιά πίσω πόρτα εισέρχεται στην προηγμένη σπορ κατηγορία Sports Activity Coupe (SAC) με αναμφισβήτητα απήχηση. Η πλατφόρμα του MINI Countryman με τις γνώριμες αναλογίες MINI, αυξημένη απόσταση από το έδαφος και υπερυψωμένη θέση καθισμάτων καθορίζει τις συμπαγείς διαστάσεις του πρωτοτύπου.

Το MINI Paceman Concept διατηρεί το γνώριμο εμπρός τμήμα MINI, προσθέτοντάς του τη δική του αίσθηση. Μεγάλοι προβολείς με χρωμιωμένα ένθετα εκτείνονται μέσα στα εμπρός φτερά και, μαζί με το εντυπωσιακό, ανάγλυφο καπό, τονίζουν την επιβλητική φυσιογνωμία. Το MINI Paceman Concept αντιγράφει σε μεγάλο βαθμό τη σχεδίαση εμπρός μάσκας του MINI Cooper S Countryman. Ωστόσο, πρόσθετοι αεραγωγοί στο κάτω τμήμα του εμπρός προφυλακτήρα παρέχουν βελτιωμένο εξαερισμό φρένων και συνδυάζονται με τους προβολείς ομίχλης δίνοντας έμφαση στο σπορ χαρακτήρα.

Τα νέας σχεδίασης ένθετα του MINI Paceman Concept στην περιοχή μεταξύ εμπρός φτερών και θυρών φιλοξενούν τα φλας και τους αεραγωγούς, οδηγώντας το βλέμμα από τις κολόνες Α προς τους εμπρός τροχούς αναδεικνύοντάς τους.

Μεγάλες, αποκλειστικές ζάντες 19-ιντσών, σκούρα περιγράμματα θόλων τροχών και πλαϊνές ποδιές στην ίδια απόχρωση συνδυάζονται με τη γνώριμη πλαϊνή γραμμή ΜΙΝΙ που ανεβαίνει ελαφρώς προς τα πίσω για να τονίσει τη σπορ, δυναμική εμφάνιση. Το MINI Paceman Concept εντυπωσιάζει με το σχήμα της οροφής του. Η επίπεδη γραμμή οροφής εκτείνεται οριζόντια από μπροστά μέχρι πίσω, όπου χάνεται σε μία φαρδιά, ‘διαφανή’ κολόνα C. Τα παράθυρα αγκαλιάζουν οπτικά το αυτοκίνητο σαν μία κρυστάλλινη λωρίδα, με την οροφή να το σκεπάζει σαν κράνος δημιουργώντας εντυπωσιακή αντίθεση. Τα coupe παράθυρα λεπταίνουν καθώς εκτείνονται προς τα πίσω και συνδυάζονται με την ελαφρώς ανερχόμενη μεσαία γραμμή για τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού σφηνοειδούς προφίλ. Ο τριεπίπεδος διαχωρισμός οροφής, παραθύρων και αμαξώματος ΜΙΝΙ είναι αναγνωρίσιμος και σε αυτή τη σχεδιαστική μελέτη.

«Σε αντίθεση με την πιο κάθετη σχεδίαση του MINI Countryman, έχουμε δώσει στο MINI Paceman Concept έμφαση στο οριζόντιο επίπεδο τονίζοντας περαιτέρω το πλάτος του» εξηγεί ο Marcus Syring, Επικεφαλής Εξωτερικής Σχεδίασης του MINI, υπογραμμίζοντας τη δυναμική εμφάνιση του πρωτοτύπου.

Η νέα ερμηνεία των χαρακτηριστικών ενός παραδοσιακού coupe (η λέξη “coupe” προέρχεται από το Γαλλικό “couper” που σημαίνει “κόβω”) συνθέτει ένα νέο αρμονικό coupe πίσω τμήμα που διατηρεί τη μοναδική γοητεία ΜΙΝΙ. Οι δυναμικές αναλογίες και η αρρενωπή σχεδίαση των πλευρών του αυτοκινήτου με τα φαρδιά πίσω φτερά ενισχύουν την αντισυμβατική, αθλητική εντύπωση.

Τα πίσω φώτα υπογραμμίζουν στα εξωτερικά άκρα την κυριαρχία των οριζόντιων γραμμών που εκτείνονται παράλληλα δίνοντας έμφαση στο φαρδύ μετατρόχιο του πίσω άξονα. Όπως στο MINI Cooper S Countryman, η πίσω ποδιά του MINI Paceman Concept παίζει και το ρόλο του διαχύτη. Η ροή αέρα περνά ανάμεσα από τις δύο απολήξεις της εξάτμισης στο κάτω μέρος του αμαξώματος, βελτιστοποιώντας περαιτέρω τις αεροδυναμικές αρετές του αυτοκινήτου. Ακόμα και η υποδοχή της πινακίδας κυκλοφορίας θυμίζει σχεδιαστικά τον αεραγωγό του εμπρός προφυλακτήρα, δημιουργώντας ένα σχεδιαστικό κρίκο μεταξύ εμπρός και πίσω τμήματος.

Το τετραθέσιο όχημα έχει μήκος 4.110 mm, πλάτος 1.789 mm και ύψος 1.541 mm. Όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας, το MINI Paceman Concept έχει πολύ κοντούς προβόλους, που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο αθλητικό στήσιμο του αυτοκίνητου.

Το εσωτερικό του MINI Paceman Concept υιοθετεί στοιχεία της σχεδιαστικής γλώσσας MINI, που όμως ερμηνεύει με νέο τρόπο. Πίσω από το αρρενωπό εξωτερικό του το πρωτότυπο διαθέτει μία κομψή αλλά σπορτίφ φιλοσοφία πλαισιωμένη από μία ανώτερη αίσθηση ποιότητας. Το ταμπλό διαμορφώνεται μέσα από κοίλες φόρμες και αποπνέει μία αίσθηση λειτουργικότητας. Πολύ μεγάλοι πλαϊνοί αεραγωγοί υπογραμμίζουν τον εργονομικό χαρακτήρα της καμπίνας. Οι κεντρικοί αεραγωγοί, το Centre Speedo και ο επιλογέας ταχυτήτων φέρουν φαρδιά πλαίσια σε αντίθετη απόχρωση.

Η λεπτή κεντρική κονσόλα που μεγιστοποιεί το χώρο για τα πόδια του οδηγού και του συνοδηγού συνεχίζει με τη μορφή του Centre Rail - γνωστού από το MINI Countryman, δημιουργώντας έναν οπτικό και λειτουργικό κρίκο μεταξύ εμπρός και πίσω καθισμάτων. Το μοναδικό, καινοτόμο σύστημα ράγας προφίλ U εκτείνεται στη μέση της καμπίνας μέχρι τις πλάτες των πίσω καθισμάτων. Το δερμάτινο σαλόνι στην καμπίνα του MINI Paceman Concept παίζει με το φώς και τις σκιές, χαρίζοντάς του τη γοητεία της πολυτέλειας. Η νέα εκδοχή της ‘ελλειπτικής πόρτας με διακοσμητικά ένθετα’ εκτείνεται σε όλο το μήκος της καμπίνας, καλύπτοντας και την κολόνα Β, τονίζοντας έτσι το μήκος του εσωτερικού. Ταυτόχρονα προβάλλεται ο επικοινωνιακός και κοινωνικός χαρακτήρας των αυτοκινήτων ΜΙΝΙ.

Τα υποβραχιόνια με τους μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, οι εργονομικά σχεδιασμένες λαβές θυρών και τα ηχεία του ηχοσυστήματος είναι όλα ενσωματωμένα στα ελλειπτικά ένθετα. Πίσω από τα σπορ καθίσματα βρίσκονται δύο άνετα ατομικά καθίσματα, των οποίων οι πλάτες βυθίζονται στα πλαϊνά τμήματα για άριστη πλευρική στήριξη. Το στυλ θυμίζει πολυθρόνα και προάγει τη μοναδική αντισυμβατική εμφάνιση του πρωτοτύπου ενώ μετατρέπει το κάθε ταξίδι σε μοναδική εμπειρία για όλους τους επιβάτες.

Από απόψεως χώρου αλλά και σεταρίσματος πλαισίου, το MINI Paceman Concept σχεδιάστηκε για να μπορεί να φιλοξενεί τον ισχυρότερο κινητήρα που διατίθεται αυτή τη στιγμή για ένα ΜΙΝΙ. Ο υπερτροφοδοτούμενος 1.6 twin-scroll του MINI John Cooper Works προσφέρει στο MINI Paceman Concept τα μέσα για κορυφαίες σπορ επιδόσεις. Η τετρακύλινδρη μονάδα παράγει 155 kW/211 hp και μέγιστη ροπή 260 Nm, που μπορεί να αυξηθεί στιγμιαία στα 280 Nm χάρη στη λειτουργία Overboost.

Βασισμένο στο MINI Countryman το πρωτότυπο MINI είναι η ιδανική πλατφόρμα για το προαιρετικό σύστημα μόνιμης τετρακίνησης MINI ALL4. Αυτό περιλαμβάνει ένα ηλεκτρομαγνητικό κεντρικό διαφορικό τοποθετημένο απευθείας στην τελική μετάδοση που μεταβάλλει γραμμικά την κατανομή ισχύος μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα. Σε νορμάλ οδηγικές συνθήκες μέχρι το 50% της κινητήριας ισχύος κατανέμεται στους πίσω τροχούς, σε ακραίες καταστάσεις όμως το ποσοστό αυτό φτάνει έως και το 100%. Όταν τιθασεύει τη δύναμη των πανίσχυρων τετρακύλινδρων κινητήρων μέσω του συστήματος AWD, το MINI Paceman Concept προσφέρει αυξημένες δόσεις οδηγικής απόλαυσης με ανώτερη ελκτική πρόσφυση και τη διάσημη, σπορ ευελιξία ΜΙΝΙ.

Η τεχνολογία πλαισίου του MINI έχει εξελιχθεί περαιτέρω για το MINI Paceman Concept προκειμένου να μετατρέψει τις δυνατότητες των πανίσχυρων κινητήρων με απόλυτη ασφάλεια σε συναρπαστική ευελιξία. Η ακριβής σπορ συμπεριφορά και η άριστη οδηγική άνεση κάνουν το MINI Paceman Concept να ξεχωρίζει – και μάλιστα όχι μόνο λόγω της διάσημης αίσθησης go-kart ΜΙΝΙ. Ο εμπρός άξονας φέρει γόνατα ελατηρίων MacPherson με χαμηλότερους βραχίονες ελέγχου, ενώ χάρη το Σύστημα Διεύθυνσης EPS με υποβοήθηση ανάλογη της ταχύτητας οι οδηγοί του SAC θα μπορούν να απολαμβάνουν την ευελιξία που προσδοκούν από ένα ΜΙΝΙ. Ο πίσω άξονας πολλαπλών συνδέσμων βασίστηκε στην τεχνογνωσία πλαισίου του BMW Group και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις δύο εκδόσεις του αυτοκινήτου, FWD και ALL4.\

Mini