Fabiatou Auto News

Friday, March 14, 2008

Ford Model T - Ιστορικό σύμβολο

Το Ford Model T, το αυτοκίνητο που έβαλε τον κόσμο σε τροχούς, συμπληρώνει μία εκατονταετία το 2008, και η Ford σχεδιάζει μία σειρά εορταστικών εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, για να τιμήσει αυτό το μοντέλο-είδωλο.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν επίσημα στο 2008 Amelia Island Concours dElegance, 7-9 Μαρτίου. Η Ford προετοιμάζει πολλές ακόμα τοπικές εκδηλώσεις μέσα στη χρονιά, όπως η παρουσίαση του Model T στο μεγαλύτερο σαλόνι αυτοκινήτου της Δυτικής Ακτής για οπαδούς της Ford - το Fabulous Fords Forever! στο Knotts Berry Farm Amusement Park στο Anaheim, Calif., στις 20 Απριλίου. Τον Ιούλιο, η Ford Motor Company θα είναι η χορηγός τίτλου του T Party 2008” που διοργανώνει το Model T Ford Club of America στο Richmond, Ind.

Amelia Island Concours dElegance

Στην ποιοτική συλλογή αυτοκινήτων που θα παρουσιαστούν στο 2008 Amelia Island Concours αυτό το Σαββατοκύριακο, θα υπάρχει μια κατηγορία ξεχωριστών Model T και θα εκτίθενται στο “Field of Dreams,” έναν από τους κορυφαίους χώρους της διοργάνωσης. Στην έκθεση αυτή, θα αναγνωριστεί το ιστορικό αυτοκίνητο και η συμβολή του στην ανάδειξη της Αμερικής σαν βιομηχανικής δύναμης στις αρχές της δεκαετίας του 1900.

Περίπου 20.000 θεατές και λάτρες του αυτοκινήτου θα παρακολουθήσουν τις διήμερες δραστηριότητες του Concours, συμβάλλοντας στην έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Model T.

T Party 2008”

Η Ford Motor Company, με την υποστήριξη της Ford Motor Company Fund, είναι η χορηγός τίτλου στη γιορτή “T Party 2008” που διοργανώνει το Model T Ford Club of America, με στόχο να συγκεντρωθούν σχεδόν 1.000 Model T σ’ αυτό το γεγονός-ορόσημο.

Το “T Party 2008” θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 21-26 Ιουλίου στο Richmond, Ind., και αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτοκινήτων Model T από τότε που βγήκαν από το εργοστάσιο. Ο εορτασμός της εκατονταετηρίδας που θα διαρκέσει μία εβδομάδα, θα προσελκύσει πάνω από δέκα χιλιάδες ιδιοκτήτες Model T και οπαδούς από όλο τον κόσμο. Περισσότερα από 700 Model T έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στην εκδήλωση, ενώ περιλαμβάνονται συμμετοχές από Αγγλία, Νορβηγία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

«Η υποστήριξη και η ανταπόκριση που λαμβάνουμε σχετικά με το T Party είναι κάτι το εντυπωσιακό. Το Model T Ford Club of America ανυπομονεί να γιορτάσει αυτό το ορόσημο εδώ και πολλά χρόνια» δήλωσε ο Jay Klehfoth, chief executive officer, του Model T Ford Club of America. «Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της Ford που βοηθά στην υλοποίηση αυτής της ιδέας για τους χιλιάδες οπαδούς του Model T, οι οποίοι θα καταφτάσουν από όλο τον κόσμο».

Πριν από 100 χρόνια, το Ford Model T άλλαξε τον κόσμο με την τεχνολογία του και η Ford ακολουθεί από τότε την ίδια φιλοσοφία.

«Το Ford Model T δίκαια θεωρείται ότι έβαλε τον κόσμο πάνω σε τροχούς, και η επιρροή του είναι αισθητή ακόμα και σήμερα» σχολίασε ο Jim Vella, Πρόεδρος της Ford Motor Company Fund & Community Services. «Είμαστε περήφανοι που γιορτάζουμε τα εκατό χρόνια μιας υπέροχης κληρονομιάς και καινοτομιών της Ford μαζί με τους ενθουσιώδεις οπαδούς του Model T από όλο τον κόσμο, και ανυπομονούμε να μεταφέρουμε την παράδοση και το πνεύμα του Model T στο μέλλον».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση “T Party 2008”, παρακαλούμε επισκεφθείτε το διαδικτυακό τόπο www.tparty2008.com. Πρόσθετες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων του Model T προγραμματίζονται και θα ανακοινωθούν αργότερα, μέσα στη χρονιά.

Ιστορικά Γεγονότα του Ford Model T

· Η 1η Οκτωβρίου, 1908 σηματοδοτεί την επέτειο του πρώτου Model T που κατασκευάστηκε για πώληση.

· Το Model T ήταν το πρώτο, προσιτό οικονομικά αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής με στάνταρ ανταλλακτικά.

· Το Model T εφοδιάστηκε με ένα τετρακύλινδρο κινητήρα 20-hp, με τελική ταχύτητα περίπου 45 μίλια την ώρα, βάρους 1.200 λίβρες και είχε κατανάλωση 13-21 μίλια το γαλόνι.

· Η κυλιόμενη γραμμή συναρμολόγησης για το Model T έφερε επανάσταση στην παραγωγή το 1913.

· Πάνω από 15 εκατομμύρια Model T είχαν πουληθεί μέχρι τις 26 Μαΐου, 1927, όταν μία τελετή σηματοδότησε το επίσημο τέλος της παραγωγής του Model T.

· Ο Henry Ford ονόμασε το Model Tthe universal car,” (το παγκόσμιο αυτοκίνητο), ένα χαμηλού κόστους, αξιόπιστο όχημα που μπορούσε να συντηρείται εύκολα και να ταξιδεύει χωρίς προβλήματα στους κακούς δρόμους της εποχής.

· Στις 18 Δεκεμβρίου 1999, το Ford Model T ονομάστηκε “Car of the Century” (Αυτοκίνητο του Αιώνα) από μία ομάδα 133 δημοσιογράφων αυτοκινήτου και ειδικών που ξεκίνησαν με μία λίστα 700 υποψηφίων το 1996 και στη συνέχεια περιόρισαν τις υποψηφιότητες με ψηφοφορίες επτά γύρων σε διάστημα τριών χρόνων.


Ford