Fabiatou Auto News

Friday, September 12, 2008

MINI Crossover Concept

Η μάρκα MINI συνεχίζει την συναρπαστική ιστορία επιτυχίας της ακολουθώντας τώρα μία νέα φιλοσοφία: το MINI Crossover Concept.

Αυτή η Σχεδιαστική Μελέτη προσφέρει μία συναρπαστική πρόταση για μία νέα διάσταση της μάρκας, που εκφράζεται δυναμικά από μία πραγματικά καινοτομική φιλοσοφία αμαξώματος – την τέταρτη έκδοση αμαξώματος, μετά το κλασικό δίθυρο, MINI Cabrio, και MINI Clubman.

Το MINI Crossover Concept είναι μία νέα έκδοση μοντέλου που, για πρώτη φορά έχει μήκος πάνω από τέσσερα μέτρα, με τέσσερις κινητήριους τροχούς, τέσσερις πόρτες και τέσσερα μονά καθίσματα. Τα χαρακτηριστικά αυτά και μόνο καθιστούν το νέο αυτοκίνητο υποψήφια επιλογή για ένα νέο αγοραστικό κοινό που επιδιώκει να συνδυάσει το ατομικό στυλ της μάρκας με αυξημένη ευελιξία εσωτερικού και πρωτοποριακές λειτουργίες σε όλα τα επίπεδα.

Μία γενικής χρήσης, πολυλειτουργική ράγα πρόσδεσης, με την ονομασία MINI Center Rail, που εκτείνεται ανάμεσα στα καθίσματα στην κεντρική κονσόλα του MINI Crossover Concept, προσφέρει όχι μόνον ριζοσπαστικές λύσεις αποθήκευσης, αλλά και ένα μόνιμο συνδετικό κρίκο μεταξύ της εμπρός και της πίσω σειράς καθισμάτων.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο στο εσωτερικό του MINI είναι το πρωτοποριακό κεντρικό όργανο με τρισδιάστατο φινίρισμα, το MINI Center Globe.

Αυτή η συνδυασμένη μονάδα ελέγχου και απεικόνισης που σχηματίζει μία σφαίρα και αποτελεί παγκόσμια πρωτιά για το χώρο του αυτοκινήτου, ορίζει νέα πρότυπα στον ενσωματωμένο έλεγχο συστημάτων ψυχαγωγίας, επικοινωνίας, πλοήγησης και λειτουργιών του οχήματος.

Ο καινοτομικός χαρακτήρας του νέου αυτοκινήτου έγκειται στη σχεδίαση αμαξώματος, το σύστημα μετάδοσης, το εσωτερικό και τη φιλοσοφία ελέγχου. Πράγματι, με τέτοιες επιλογές και ευελιξία, το MINI Crossover Concept ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα της αυτοκίνησης πέραν του αστικού lifestyle.

All-wheel drive – η βάση για μία νέα αίσθηση MINI.

Ένα νέο MINI προσφέρει περισσότερα – και κάθε φορά με μοναδικό στυλ.

Το MINI Crossover Concept εκφράζει σαφώς αυτή την αρχή, καθώς το AWD σύστημά του διευρύνει το πεδίο πρακτικότητάς του σε νέους τομείς και υπόσχεται μία νέα εμπειρία στις ήδη υπάρχουσες διαδρομές. Εν τούτοις, το MINI Crossover Concept δεν περιορίζεται στις συνήθεις δυνατότητες ενός συμβατικού τετρακίνητου οχήματος. Το αντίθετο, για να προσφέρει πρόσθετες δυνατότητες μετακίνησης με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια, το Concept Car φέρει πολυάριθμα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν πραγματικά χαρισματικό για μία μοναδική εμπειρία στην καθημερινότητα, για απόλαυση του ελεύθερου χρόνου στο μέγιστο βαθμό, για ταξίδια περιπέτειας κάθε είδους αλλά και για προγραμματισμό τέτοιων ταξιδιών. Επομένως, το MINI Crossover Concept επιδιώκει νέους στόχους και ταυτόχρονα απευθύνεται σε νέους υποψήφιους πελάτες.

Μήκος τεσσάρων μέτρων – περισσότεροι χώροι, περισσότερες επιλογές.

Σαν ένα εξελιγμένο με συνέπεια μέλος της οικογένειας ΜΙΝΙ, το MINI Crossover Concept προσφέρει νέες διαστάσεις και νέο σχήμα από κάθε άποψη. Είναι το πρώτο MINI με μήκος άνω των τεσσάρων μέτρων. Και με πλάτος 1.830 mm και ύψος 1.598 mm, το MINI Crossover Concept ξεπερνά τα υπάρχοντα μοντέλα παραγωγής ΜΙΝΙ και από αυτήν άποψη. Τέλος, το μεταξόνιο των 2.606 mm, επιτυγχάνει ακόμα πιο δυναμική παρουσία στο δρόμο. Αυτές οι εξωτερικές διαστάσεις του Concept Car συμβολίζουν μία αναζήτηση νέων δυνατοτήτων στην οδήγηση του αυτοκινήτου και μία αναβαθμισμένη οδηγική εμπειρία.

Το MINI Crossover Concept προσφέρει πρόσθετο χώρο και ευελιξία πίσω καθώς και πρωτοφανή χωρητικότητα. Σ’ αυτό προστίθεται η βελτιωμένη πολυμορφικότητα στη διάταξη του εσωτερικού, για την ικανοποίηση όλων των επιθυμιών και απαιτήσεων.

Τέσσερις πόρτες – νέα ποικιλία λύσεων μέσω ασύμμετρης διάταξης.

Με δύο πόρτες σε κάθε πλευρά του αυτοκινήτου, το MINI Crossover Concept προσφέρει ιδιαίτερα άνετη πρόσβαση πίσω. Και σ’ αυτό τον τομέα, επομένως, το νέο μοντέλο αυξάνει τις επιλογές και τα πλεονεκτήματα που προσέφεραν μέχρι τώρα οι υπάρχουσες φιλοσοφίες αμαξωμάτων ΜΙΝΙ.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό: Το MINI Crossover Concept δεν είναι τετράθυρο με την κλασική έννοια, όπως σαφώς υποδηλώνει η ασύμμετρη διάταξη των θυρών της Σχεδιαστικής Μελέτης. Συμβατική διάταξη θυρών υπάρχει μόνον από την πλευρά του συνοδηγού, ενώ η πλευρά του οδηγού του MINI Crossover Concept φέρει μία συμβατική πόρτα για την πρώτη σειρά καθισμάτων συν μία ανυψούμενη/συρόμενη πόρτα που κινείται κατά μήκος του εξωτερικού για βολική πρόβαση πίσω και για φόρτωση φορτίων από το πλάι.

Αναδιπλώνοντας την κολόνα Β στην πλευρά του οδηγού, τo MINI Crossover Concept εξαντλεί περαιτέρω τις δυνατότητες αυτού του τεράστιου ανοίγματος. Τέλος, πλαϊνά παράθυρα χωρίς πλαίσιο είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό αυτού του πραγματικά υποδειγματικού τετράθυρου μοντέλου.

Η πίσω πόρτα η οποία περιστρέφεται στη μία πλευρά μαζί με το αναδιπλούμενο πίσω παρμπρίζ που δεν έχει πλαίσιο, ομοίως προσφέρει ακόμα υψηλότερα πρότυπα πρακτικότητας και τις πιο βολικές συνθήκες φόρτωσης. Χάρη στο μεγάλο άνοιγμα και το χαμηλό κατώφλι φόρτωσης, σπορ εξοπλισμός και άλλα, πιο ογκώδη αντικείμενα, φορτώνονται βολικά στο χώρο αποσκευών, ο οποίος προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη χωρητικότητα, όταν χρειάζεται, με την πλήρη αναδίπλωση των ατομικών πίσω καθισμάτων στο πάτωμα του αυτοκινήτου, με τη βοήθεια ενός παραλληλόγραμμου μοχλικού μηχανισμού.

Οι αποθηκευτικοί χώροι αυξάνονται με την προσθήκη μιας μπαγκαζιέρας, η οποία τοποθετείται έξω από την πίσω πόρτα. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, το σύστημα ραγών οροφής που διατίθεται για το MINI Crossover Concept είναι απλά ιδανικό για την τοποθέτηση σχαρών σκι, snowboard και ποδηλάτων καθώς και για μπαγκαζιέρες όλων των μεγεθών. Η δομή οροφής του MINI Crossover Concept προσφέρει περαιτέρω επιλογές για μία βελτιωμένη οδηγική εμπειρία στην καθημερινότητα και μεγαλύτερη απόλαυση στον ελεύθερο χρόνο. Σαν ένα αναδιπλούμενο κάλυμμα οροφής που εκτείνεται σε όλο το μήκος της, η δομή οροφής μπορεί να ανοίγει από μπροστά και από πίσω, για να μπορεί να μπαίνει φρέσκος αέρας ή οι ζεστές ακτίνες του ήλιου μέσα στην καμπίνα – ή και τα δύο ανάλογα με τις επιθυμίες οδηγού και επιβατών.

Το άνοιγμα πίσω χρησιμεύει επίσης για τη μεταφορά πολύ μεγάλων αντικειμένων μέσα στο αυτοκίνητο, τα οποία μπορεί να είναι από μία ιστιοσανίδα μέχρι cross-country σκι. Επομένως, ακόμα και στην περίπτωση αυτή, ο οδηγός μπορεί να φορτώσει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό εύκολα και άνετα.

Τέσσερα μονά καθίσματα – για μέγιστη άνεση μέσα στο MINI.

Το MINI Crossover Concept ξεχωρίζει όχι μόνο σαν ένα αντισυμβατικό, αλλά σαν ένα πραγματικά υποδειγματικό τετραθέσιο. Τα μονά καθίσματα πίσω, για να αναφέρουμε ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό τους, έχουν το ίδιο σχήμα με του οδηγού και του συνοδηγού και ρυθμίζονται εμπρός και πίσω σε μία διαδρομή 13 εκατοστών. Επομένως, ανάλογα με τις ατομικές απαιτήσεις, τα πίσω καθίσματα προσφέρουν χώρο για τα πόδια σε επίπεδα σαλονιού ή πρόσθετες αποθηκευτικές δυνατότητες στο πορτμπαγκάζ.

MINI Center Globe – ένα νέο όραμα κεντρικού οργάνου για το μέλλον.

Έχοντας τη στρογγυλή Κεντρική Οθόνη ακριβώς στη μέση του ταμπλό, τα σημερινά ΜΙΝΙ ήδη διαθέτουν ένα στοιχείο ιδιαίτερης σχεδίασης στο εσωτερικό το οποίο είναι πραγματικά μοναδικό και άμεσα αναγνωρίσιμο. Αυτή η οθόνη πολλαπλών λειτουργιών εξυπηρετεί για βολικό έλεγχο των κυριότερων λειτουργιών ψυχαγωγίας, τηλεπικοινωνίας και πλοήγησης, έχοντας το ταχύμετρο στην εξωτερική της περιφέρεια.

Τώρα το MINI Crossover Concept λανσάρει την εξελιγμένη έκδοση αυτής της οθόνης και φιλοσοφίας ελέγχου: το MINI Center Globe. Για πρώτη φορά, η κεντρική οθόνη και μονάδα ελέγχου είναι σχεδιασμένη σε αυτή τη Σχεδιαστική Μελέτη σαν σφαίρα.

Αυτή η τρισδιάστατη διάταξη επιτρέπει ακόμα πιο συνεπή ενσωμάτωση λειτουργιών και την κατάλληλη παρουσίαση των πληροφοριών και επιλογών ψυχαγωγίας. Επιπλέον των κάθετων και οριζόντιων στοιχείων απεικόνισης που διατίθενται αυτή τη στιγμή, το νέο όργανο προσθέτει ένα σύγχρονο, τρισδιάστατο στοιχείο, με απεικονίσεις σε διάφορα επίπεδα και τονισμένες σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ανάλογα με τις απαιτήσεις του οδηγού και του συνοδηγού. Η τρέχουσα ταχύτητα του αυτοκινήτου, τέλος, προβάλλεται όπως πριν, σε τυπικό στυλ ΜΙΝΙ στην περίμετρο της οθόνης.

Για τη σαφή, ευέλικτη και ευανάγνωστη παρουσίαση όλων των πληροφοριών, ανά πάσα στιγμή, το MINI Center Globe υιοθετεί υπερσύγχρονη τεχνολογία προβολής μέσω λέιζερ. Με τα μοναδικά, οπτικά χαρακτηριστικά του, ο προτζέκτορας λέιζερ επιτρέπει ταυτόχρονη παρουσίαση εικόνων σε διάφορα επίπεδα, με μεταβλητό focus και σε έντονα χρώματα.

Επωφελούμενο από αυτή την τεχνολογία που είναι πρωτοφανής στο χώρο του αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο, το MINI Crossover Concept μπορεί επίσης να χωρίζει οπτικά το MINI Center Globe σε δύο ημισφαίρια. Αυτά τα ρυθμιζόμενα, κινητά ημισφαίρια επιτρέπουν στον οδηγό και στο συνοδηγό να προβάλλουν και να βλέπουν διαφορετικές εικόνες, αναγνωρίσιμες μόνον από τη δική τους ατομική προοπτική γωνία. Με άλλα λόγια, ο συνοδηγός μπορεί, για παράδειγμα, να σερφάρει στο διαδίκτυο ενώ ο οδηγός να εξακολουθεί να βλέπει όλες τις ενδείξεις και τα όργανα.

Για το σκοπό αυτό, το ημισφαίριο που βλέπει στο συνοδηγό κλείνει από την άλλη πλευρά και λειτουργεί σαν μία επιφάνεια προβολής που παρουσιάζει τις απαιτούμενες εικόνες.

Το MINI Center Globe που παρουσιάζεται σ’ αυτή τη Σχεδιαστική Μελέτη ήδη αποδεικνύει σήμερα τι επιλογές είναι εφικτές ως προς την πλοήγηση, την επικοινωνία και τη διασκέδαση στο αυτοκίνητο του μέλλοντος, χρησιμοποιώντας τεχνολογικά προηγμένες καινοτομίες.

Ο οδηγός και/ή ο συνοδηγός λειτουργούν το MINI Center Globe μέσω μιας επιφάνειας αφής, μιας μπίλιας στο τιμόνι, μπουτόν και χειριστηρίων στο κάτω τμήμα του MINI Center Globe και ενός πληκτρολογίου στην πλευρά του συνοδηγού που βγαίνει με το πάτημα ενός μπουτόν από το ταμπλό. Αυτή η τόσο πολυμορφική και ευέλικτη χρήση του MINI Center Globe μεταμορφώνει τη νέα μονάδα ελέγχου σε πρωτοποριακό σύντροφο, που προσαρμόζεται πάντα στις ατομικές επιθυμίες οδηγού και συνοδηγού και τους βοηθά να απολαύσουν το ταξίδι μέσα από μία νέα διάσταση ανεξαρτήτως προορισμού.

Το MINI Center Globe συνδέεται επιπρόσθετα στο σύστημα της μίζας του κινητήρα. Αντί συμβατικού κλειδιού, ο οδηγός χρησιμοποιεί μία μονάδα start/stop που ονομάζεται Keyball.

Για να ξεκινήσει το όχημα, το μόνο που πρέπει να κάνει ο οδηγός είναι να βάλει το Keyball του MINI Crossover στην κατάλληλη οπή στο πάνω άκρο του MINI Center Globe. Στη συνέχεια, το Keyball κυλά προς τον οδηγό μέσω του κέντρου του MINI Center Globe.

Στη θέση αυτή, ο οδηγός μπορεί να πιέσει το Keyball για να πάρει εμπρός ο κινητήρας. Πιέζοντας πάλι το Keyball, σβήνει ο κινητήρας και το Keyball κυλά προς την οπή εξόδου από όπου ο οδηγός μπορεί να το αφαιρέσει.

MINI Center Rail – ένα τέλειος συνδετικός κρίκος που φέρνει κοντά τους εμπρός και πίσω επιβάτες του ΜΙΝΙ.

Αντί μιας συμβατικής κεντρικής κονσόλας, το MINI Crossover Concept φέρει μία ράγα πρόσδεσης με την ονομασία MINI Center Rail που εκτείνεται από το ταμπλό μέχρι την πίσω πόρτα του αυτοκινήτου. Αυτή είναι πραγματικά ο συνδετικός κρίκος μεταξύ εμπρός και πίσω καθισμάτων.

Βάσεις για συστήματα ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, ποτηροθήκες, αποθηκευτικοί χώροι και κουτιά μπορεί να προσαρτώνται εύκολα σ’ αυτή τη ράγα και να μετακινούνται εμπρός ή πίσω σε όλο το μήκος του αυτοκινήτου.

Ένα ειδικό σύστημα πρόσδεσης που εξελίχθηκε ειδικά για το ΜΙΝΙ χρησιμεύει για την πρόσδεση ατομικών στοιχείων στην Κεντρική Ράγα, για παράδειγμα ένα εξωτερικό music player και λοιπές συσκευές, κουτιά και υποδοχές για γυαλιά, γάντια, εισιτήρια για παρκάρισμα, κέρματα, γραφική ύλη ή ένας ταξιδιωτικός οδηγός, καθώς και όλα τα είδη βάσεων και υποδοχών. Ένα υποβραχιόνιο με ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο μπορεί να προσαρμοστεί μπροστά και πίσω.

Το Center Rail διευκολύνει επίσης τη συνήθη χρήση κουτιών αποθήκευσης και συσκευών και καθιστά πολύ πιο εύκολη τη μεταφορά φαγητών και ποτών από τους εμπρός στους πίσω επιβάτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Στο MINI Crossover Concept αυτή η χαρά της απόλαυσης όλων των πλεονεκτημάτων συμβολίζεται με μία ειδική συλλογή πιάτων και φλιτζανιών που κατασκευάζονται από μοναδική πορσελάνη η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για το νέο Concept Car.

Τέσσερα προηγμένα υλικά για ένα πραγματικά αποκλειστικό περιβάλλον.

Η χρήση μιας τέτοιας πορσελάνης υψηλής ποιότητας υπογραμμίζει το αποκλειστικό lifestyle που γεννιέται στο MINI Crossover Concept σε συνδυασμό με τρία αποκλειστικά υλικά στο εσωτερικό: Γύρω από το ταμπλό, γνήσια επένδυση ξύλου εκτείνεται σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου. Τα υποβραχιόνια στις πόρτες και τα ένθετα στις περιοχές των ποδιών κατασκευάζονται από ξύλο lime. Ένθετα από ειδικό ενισχυμένο μπλε κρύσταλλο, από την άλλη, υπογραμμίζει τις επενδύσεις θυρών καθώς και τα πλαίσια των αεραγωγών.

Όπως οι λαβές κλεισίματος θυρών στην πλευρά του συνοδηγού, το MINI Center Rail κατασκευάζεται από συμπαγές ματ-γυαλιστερό αλουμίνιο. Αναζητώντας τα κατάλληλα χρώματα για το εσωτερικό, από την άλλη, οι σχεδιαστές επέλεξαν φυσικές, αυθεντικές αποχρώσεις, με δέρμα Dark Green για το κάθισμα του οδηγού που ξεχωρίζει από το Coffee Brown επίσης δέρμα στα άλλα καθίσματα.

Οι υπόλοιπες υφασμάτινες επιφάνειες έχουν φινίρισμα σε Light Grey και Light Brown, με ένα μαλακό ελαστικό κάλυμμα διακοσμημένο με ξύλινα ένθετα στις περιοχές των ποδιών.

BMW