Fabiatou Auto News

Wednesday, July 02, 2008

Ασφαλέστερη οδήγηση: Πώς θα φορτώσετε το αυτοκίνητό σας για διακοπές

Σήμερα, οι οδηγοί αυτοκινήτων γνωρίζουν ότι όλοι οι επιβαίνοντες πρέπει να φοράνε ζώνες ασφαλείας, τα παιδιά πρέπει να ταξιδεύουν σε καθίσματα ασφαλείας και τα προσκέφαλα πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένα. Δυστυχώς, όμως, πολλοί εξακολουθούν να μην τηρούν ορισμένους κανόνες ασφαλείας όταν φορτώνουν αποσκευές. Το ChevroletCaptiva, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και σε οικογένειες, προσφέρει αρκετά αξεσουάρ που βοηθούν στην ασφαλή και άνετη μεταφορά αποσκευών.

Κατά γενική ομολογία: Ένα πορτμπαγκάζ μεγάλο όσο του Captiva, χωρητικότητας τουλάχιστον 465 λίτρων, σας προκαλεί να αποθηκεύετε αποσκευές και άλλα φορτία, ακατάστατα. Ωστόσο, εκείνοι που ενδιαφέρονται για τη ζωή τους – και τη ζωή των επιβατών τους – τηρούν τους κανόνες ασφαλείας όταν φορτώνουν το αυτοκίνητό τους, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι: Τα βαριά αντικείμενα τοποθετούνται στο κάτω τμήμα του χώρου αποσκευών και πρέπει να ακουμπούν στα πίσω καθίσματα για να μην κινδυνεύουν να περάσουν στην καμπίνα επιβατών σε μια σύγκρουση. Και να γιατί: Ένα μεγάλο κιβώτιο με μεταλλικό νερό ζυγίζει 17 κιλά. Σε μία σύγκρουση, αυτά τα 17 κιλά μετατρέπονται σε πάνω από μισό τόνο βάρους που πέφτει βίαια στο πίσω κάθισμα. Για να ελαχιστοποιείται η δύναμη διείσδυσης ενός τέτοιου φορτίου, τα βαριά αντικείμενα πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα πίσω καθίσματα – και να συγκρατούνται, ώστε να μην ολισθαίνουν προς τα πίσω, με άλλες αποσκευές ή ιμάντες/δίχτυα πρόσδεσης. Σε αντίθετη περίπτωση, όλα θα μετακινηθούν ανεξέλεγκτα προς τα εμπρός σε περίπτωση ξαφνικού φρεναρίσματος, ελιγμού ή ατυχήματος.
Εκτός από τις βαριές βαλίτσες, οι αποσκευές διακοπών συχνά περιλαμβάνουν ελαφρύτερα αντικείμενα, όπως σπορ τσάντες, ψάθες παραλίας, φουσκωτά στρώματα και φουσκωτές βάρκες. Αυτά πρέπει να αποθηκεύονται με τρόπο που να γεμίζουν τον άδειο χώρο γύρω από τα βαρύτερα αντικείμενα – και όσο το δυνατόν πιο σταθερά και ‘πυκνά’. Πρέπει να αποφεύγετε να φορτώνετε αντικείμενα πάνω από τη γραμμή των πίσω καθισμάτων. Όλα τα φορτία που υπερβαίνουν τη γραμμή αυτή, κινδυνεύουν να εκσφενδονιστούν και να τραυματίσουν τους επιβάτες σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος ή σύγκρουσης. Οι επταθέσιες εκδόσεις του Captiva εφοδιάζονται με στάνταρ δίχτυ αποσκευών, που συγκρατεί τα αντικείμενα στη θέση τους. Στα πενταθέσια, αυτό το αξεσουάρ μπορεί να τοποθετηθεί εκ των υστέρων, στα καταστήματα των επισήμων εμπόρων. Επίσης συνιστάται η ασφάλιση των αποσκευών με ιμάντες φορτίων. Οι κατάλληλοι κρίκοι πρόσδεσης προσφέρονται στάνταρ στο πορτμπαγκάζ του Captiva και οι ιμάντες διατίθενται στις αντιπροσωπείες. Αν δεν υπάρχουν επιβάτες πίσω, οι πίσω ζώνες ασφαλείας πρέπει να κουμπώνουν σταυρωτά για πρόσθετη σταθερότητα της πλάτης του πίσω καθίσματος.
Σημαντικό: Το προειδοποιητικό τρίγωνο, το γιλέκο ασφαλείας και το φαρμακείο πρέπει να αποθηκεύονται σε σημείο με εύκολη δυνατότητα πρόσβασης, ανά πάσα στιγμή!
Δύο ακόμα συμβουλές για ασφαλή οδήγηση στις διακοπές: Λόγω του βαρύτερου φορτίου, πρέπει να ρυθμίζεται η πίεση ελαστικών (βλέπε εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης). Επίσης, το βάρος στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου σηκώνει το εμπρός. Για να μην τυφλώνουν οι προβολείς σας τους οδηγούς από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας τη νύχτα, πρέπει να ρυθμίζετε ανάλογα τη δέσμη. Κι αυτό όμως μόνο για τη βασική έκδοση Captiva εφόσον όλα τα υπόλοιπα μοντέλα Captiva έχουν αυτόματο σύστημα ρύθμισης ύψους αμαξώματος στον πίσω άξονα.


Chevrolet