Fabiatou Auto News

Saturday, May 17, 2008

Η GM Εξαγγέλλει Δύο Νέους Αποδοτικούς Κινητήρες

Κινητήρας 1.4 Turbo για Παγκόσμιες Εφαρμογές και

1.6 CNG Turbo Θα Κάνουν το Ντεμπούτο τους στο Opel Zafira

Τορίνο/Ιταλία – Η General Motors Corp. θα λανσάρει, από το 2009, δύο νέους κινητήρες με σημαντικά πλεονεκτήματα στην απόδοση καυσίμου, σε οχήματα τα οποία προορίζονται για την Ευρώπη και άλλες περιοχές. Η ανακοίνωση έγινε αυτή την εβδομάδα σε εκδήλωση της GM Powertrain Europe όπου παρουσιάστηκε όλη η γκάμα προηγμένων τεχνολογιών παραγωγής/μετάδοσης ισχύος που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εξέλιξη.

Ο 4-κύλινδρος, υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας 1.4-λίτρων θα χρησιμοποιείται σε οχήματα σε όλο τον κόσμο από το 2010. Ο 4-κύλινδρος, υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου 1.6-λίτρων [Compressed Natural Gas (CNG)] θα λανσαριστεί στο Opel Zafira το 2009. Και οι δύο κινητήρες αποτελούν νέες εκδόσεις στις υπάρχουσες οικογένειες παγκόσμιων κινητήρων της GM.

«Οι νέοι κινητήρες αντιπροσωπεύουν τη συνεχιζόμενη τάση για αντικατάσταση κινητήρων μεγαλύτερου κυβισμού με πιο συμπαγείς, υπερτροφοδοτούμενες μονάδες (με υψηλή πίεση υπερπλήρωσης), για μέγιστες επιδόσεις και οφέλη στην απόδοση» σχολιάζει ο Dan Hancock, Αντιπρόεδρος του τομέα Global Engineering της GM Powertrain.

1.4 Turbo

Ο 1.4 Turbo αποτελεί νέα προσθήκη σε μία οικογένεια κινητήρων, με κυβισμό από 1.0 μέχρι 1.4-λίτρων. Ο κινητήρας εκτιμάται ότι θα παράγει ισχύ από 88 kW/120 hp μέχρι 104 kW/140 hp και ροπή από 175 μέχρι 200 Nm. Έτσι θα επιτυγχάνεται βελτίωση στην κατανάλωση καυσίμου της τάξεως του 8% περίπου (συγκριτικά με τους υψηλότερου κυβισμού ατμοσφαιρικούς κινητήρες με παρόμοια ιπποδύναμη) και θα πληροί τις προδιαγραφές EURO 5. Ανάμεσα στα κυριότερα χαρακτηριστικά είναι ένας υπερσυμπιεστής ενσωματωμένος στην πολλαπλή εξαγωγής, πλήρως μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων, διαχείριση θερμικών φορτίων, αντλία λαδιού ελεγχόμενη από τη ροή και ενισχυμένος στρόφαλος και μπιέλες.

Ο κινητήρας θα κατασκευάζεται στο κέντρο συναρμολόγησης της GM Powertrain στο Aspern, Αυστρία.

1.6 CNG Turbo

Ο 1.6 CNG Turbo είναι μία νέα έκδοση της οικογένειας κινητήρων 1.6-λίτρων που περιλαμβάνει έναν ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα και μία μονάδα CNG. Ο κινητήρας εκτιμάται ότι θα παράγει ισχύ 110 kW/150 hp και ροπή 210 Nm. Ανάμεσα στα κυριότερα χαρακτηριστικά είναι ένας υπερσυμπιεστής ενσωματωμένος στην πολλαπλή εξαγωγής, πολλαπλή εισαγωγής με δυο μπεκιέρες (βενζίνης και GNG), ψυγείο λαδιού και σύστημα ψύξης εμβόλων.

Ο 1.6 CNG Turbo θα κατασκευάζεται στο κέντρο συναρμολόγησης της GM Powertrain στο Szentgotthard, Ουγγαρία.

Το CNG έχει 25% λιγότερες εκπομπές CO2 από έναν εφάμιλλο βενζινοκινητήρα. Η GM σημειώνει επιτυχία στην Ευρώπη με το CNG στο Opel Zafira, που φέρει έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα 1.6 CNG. Η Ιταλία και η Γερμανία είναι οι δύο σημαντικότερες αγορές για μοντέλα CNG στην Ευρώπη.


Opel