Fabiatou Auto News

Thursday, January 28, 2010

MINI Beachcomber Concept

Το MINI Beachcomber Concept είναι το όραμα ενός αυτοκινήτου που αφήνει πίσω όλα τα συμβατικά πρότυπα και δημιουργεί μία καινοτόμο πρόταση για την ατομική μετακίνηση του μέλλοντος. Ο συνδυασμός πρόσφυσης βελτιστοποιημένης από την τετρακίνηση για διαδρομές εκτός δρόμου και της έμφασης στην οδήγηση με ανοιχτή οροφή, είναι πρωτοφανής στο χώρο του αυτοκινήτου.
Τώρα, το MINI Beachcomber Concept κάνει μία τέτοια οδηγική εμπειρία πραγματικά ελκυστική, προσφέροντας ένα αρμονικό μίγμα χαρακτηριστικών που μόνο ένα ΜΙΝΙ μπορεί με τόσο αυθεντικό στυλ. Και επειδή η ατομικότητα, η έμφαση στη μέγιστη οδηγική απόλαυση και η τόλμη για την επινόηση νέων φιλοσοφιών ήταν ανέκαθεν οι βάσεις για της δημιουργίας νέων μοντέλων ΜΙΝΙ, αυτό το ανοιχτό AWD πρωτότυπο ξεχωρίζει εξαρχής σαν ένα αντιπροσωπευτικό ΜΙΝΙ.
Το αυθεντικό στυλ και ο χαρακτήρας του MINI Beachcomber Concept απορρέει επίσης από το γεγονός ότι η μάρκα στο παρελθόν προσέφερε συναρπαστικές οδηγικές απολαύσεις με μια ενσυνείδητη λιτότητα: Το 1964, μόλις πέντε χρόνια μετά το λανσάρισμα στην αγορά του κλασικού Mini, ο δημιουργός του πρώτου μοντέλου, ο παγκοσμίου φήμης μηχανικός Alec Issigonis, εξέλιξε μία ανοιχτή έκδοση του επαναστατικού κόμπακτ αυτοκινήτου.
Το αμάξωμα του Mini Moke, όπως ονομαζόταν, αποτελούνταν από ένα πάτωμα-πλαίσιο, φαρδιά μαρσπιέ στο πλάι, το καπό του κινητήρα και το παρμπρίζ. Μία αναδιπλούμενη οροφή προστάτευε οδηγό και επιβάτες από τα στοιχεία της φύσης. Με τη στιβαρή δομή του και τεχνολογία κινητήρων από το Mini, αυτό το τετραθέσιο απολαυστικό αυτοκίνητο έγινε τεράστια επιτυχία κυρίως στις ηλιόλουστες περιοχές της Αμερικής και της Αυστραλίας. Η παραγωγή του Mini Moke στη Βρετανία συνεχίστηκε μέχρι το 1968 με έναν όγκο περίπου 14.500 μονάδων, και ακολούθησαν η Αυστραλία και η Πορτογαλία.
Σήμερα, το MINI Beachcomber Concept προβάλλει το concept του Mini Moke στον 21ο αιώνα.
Η στιλιστική απλότητα του αυτοκινήτου και η λιτή φιλοσοφία του που επιτάσσει τη μείωση των εξαρτημάτων του αμαξώματος και στοιχείων του εσωτερικού στο απόλυτο ελάχιστο ακολουθούν την παράδοση του ριζοσπαστικού, ανοιχτού Mini Moke της δεκαετίας του 1960. Αυτό επιτείνεται περισσότερο με τη σχεδιαστική διάθεση που είναι έντονα εμπνευσμένη από το Mini Moke, στην οποία έχουν προστεθεί μερικές εντυπωσιακές λεπτομέρειες, όπως η χαρακτηριστική μάσκα.
Το νέο μοντέλο πληροί όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις ευρυχωρίας, άνεσης, απόδοσης και ασφάλειας, διατηρώντας παράλληλα την σαφή έμφαση στην οδηγική απόλαυση μέσα από την άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον.
Ακόμα και το ALL4 all-wheel drive χρονολογείται από ένα πρότυπο μοντέλο του παρελθόντος, για να ακριβολογούμε ένα πρωτότυπο Mini Moke, στο οποίο ο Alec Issigonis τοποθέτησε δύο κινητήρες το 1963. Σ’ αυτό το δοκιμαστικό όχημα με τη χαρακτηριστική ονομασία “Twini”, οι εμπρός και πίσω τροχοί κινούνταν από την ισχύ ενός τετρακύλινδρου κινητήρα του Mini.
Επομένως, ένα MINI Beachcomber Concept παροτρύνει τον κάτοχό του να εκφράσει ενεργά το προσωπικό του στυλ, όπως οι πιο δημοφιλείς παραλίες όλου του κόσμου προσελκύουν με τρόπο μαγικό τους kitesurfers, wakeboarders και τριαθλητές.
Η σχεδίαση εσωτερικού του MINI Beachcomber Concept εστιάζει στη μέγιστη οδηγική απόλαυση. Τα χαρακτηριστικά που προστέθηκαν στο αυτοκίνητο καθώς και η κατάλληλη και συνειδητή ελαχιστοποίηση του εξοπλισμού σε σχέση με τα υπάρχοντα μοντέλα ΜΙΝΙ δηλώνουν επίσης την έμφαση στα απαραίτητα. Το Κεντρικό Ταχύμετρο υιοθετεί κλασική σχεδίαση ΜΙΝΙ, και περιλαμβάνει τη γνώριμη οθόνη με ενδείξεις για τις λειτουργίες των συστημάτων πλοήγησης και ήχου. Καθώς το MINI Beachcomber Concept προορίζεται κυρίως για ‘ανοιχτή οδήγηση’, ο αριθμός των αεραγωγών έχει μειωθεί, αφήνοντας χώρο για πρόσθετα ηχεία του HiFi συστήματος καθώς και ειδικά όργανα για οδήγηση εκτός δρόμου. Αυτά τα όργανα έχουν σφαιρικό σχήμα, θυμίζοντας ενδείξεις σε cockpit αεροπλάνου.
Μία πυξίδα που τοποθετείται αριστερά του τιμονιού ενημερώνει συνεχώς τον οδηγό για την πορεία του και τη σωστή κατεύθυνση. Τέλος, ένα ακόμα ειδικό όργανο δεξιά του τιμονιού, παρουσιάζει έναν τεχνητό ορίζοντα, που δείχνει τη γωνία του αυτοκινήτου γύρω από το διαμήκη και εγκάρσιο άξονά του. Καθίσματα τύπου μπάκετ και μία πρόσθετη λαβή στην πλευρά του συνοδηγού αναβαθμίζουν την οδηγική απόλαυση σε ανώμαλα εδάφη. Πατάκια με ανοιχτούς πόρους που αφήνουν να φαίνεται το πάτωμα του αυτοκινήτου είναι ένα ακόμα στοιχείο στιβαρότητας, όπως και οι ραφές στα καθίσματα που εναρμονίζονται με το χαρακτήρα του πρωτοτύπου.
Η γκάμα χρωμάτων και ταπετσαριών μέσα στο MINI Beachcomber Concept αποκαλύπτει τη στενή σχέση του αυτοκινήτου με τη φύση, καθώς οι επιφάνειες και οι ταπετσαρία των καθισμάτων, σχεδιαστικά, παραπέμπουν στα στοιχεία της γης, του αέρα, του νερού και της φωτιάς. Όλες οι πλαστικές επιφάνειες του ταμπλό έχουν κοκκώδη υφή, που θυμίζει δομή άνυδρης γης.
O εξοπλισμός έχει αυξηθεί ειδικά για το MINI Beachcomber Concept, που τώρα περιλαμβάνει χρονόμετρο, αποκλειστικό για το νέο μοντέλο, θήκη μπουκαλιού, μία compact συσκευή μεταφοράς γευμάτων, καθώς και μία θήκη για γυαλιά ποδηλασίας και κολύμβησης, αντανακλώντας το σπορ χαρακτήρα του συμπαγούς μοντέλου που είναι ιδανικό για τριαθλητή.
Το νέο μοντέλο χρησιμοποιεί χαρακτηριστικά σχεδιαστικά στοιχεία ΜΙΝΙ μπροστά, πίσω και στο πλάι, μέσα από μία νέα εκτέλεση. Το πολύ φαρδύ πλαίσιο του αμαξώματος που περιλαμβάνει τους θόλους των τροχών και εκτείνεται μέχρι το δρόμο τονίζει την αίσθηση στιβαρότητας της AWD σχεδιαστικής μελέτης. Χάρη στη μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, το πλεονέκτημα των κοντών προβόλων μπροστά και πίσω, γίνεται ακόμα πιο εμφανές σε ανώμαλα εδάφη, καθώς επιτυγχάνεται πολύ μεγάλη γωνία ράμπας, ακόμα και για υψηλότερες απαιτήσεις. Επεκτεινόμενο προς τα εμπρός με μία δυναμική καμπύλη, ολόκληρο το εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου είναι στραμμένο προς το δρόμο. Το καπό του κινητήρα είναι δυναμικά σχεδιασμένο, ενώ το κεντρικό φούσκωμα με τον ενσωματωμένο αεραγωγό συμβολίζει την υποδειγματική δύναμή και τις επιδόσεις του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα.
Η εξαγωνική μάσκα – ένα ακόμα τυπικό στοιχείο MINI – σχεδιαστικά παραπέμπει άμεσα στην εμφάνιση του Mini Moke. Με κατακόρυφη θέση, τρεις στιβαρές εγκάρσιες μπάρες και πρόσθετους ενσωματωμένους προβολείς, η μάσκα προσφέρει στο MINI Beachcomber Concept μία ιδιαίτερα δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση παρουσία. Οι μεγάλοι, τρισδιάστατοι προβολείς που είναι ενσωματωμένοι στο καπό εντυπωσιάζουν, μέσα από μία νέα ερμηνεία ενός σχεδιαστικού στοιχείου της μάρκας.
Επεκτεινόμενοι στο πλάι του αυτοκινήτου, οι προβολείς τονίζουν τους κοντούς προβόλους. Οι δυναμικά σχεδιασμένοι θόλοι των τροχών του MINI Beachcomber Concept φέρουν μεγάλες ζάντες αλουμινίου 17-ιντσών και ελαστικά off-road με άγριο πέλμα. Τα πίσω φωτιστικά σώματα που τοποθετούνται σαν νησιά στα πλαϊνά πάνελ, για παράδειγμα, στέκονται κατακόρυφα και πλαισιώνονται από ένα φαρδύ χρωμιωμένο στοιχείο. Πιο κάτω, στο πίσω τμήμα κυριαρχούν οριζόντιες γραμμές που συνδυάζονται με τους μυώδεις θόλους των τροχών για να δώσουν έμφαση στο πλάτος του αυτοκινήτου και τη δυναμική παρουσία του στο δρόμο.
Το soft roof που βγαίνει τελείως από το αμάξωμα και τυλίγεται σε μία συμπαγή μονάδα, προσφέρει εξαιρετικά βολική και αποτελεσματική προστασία από τη βροχή και τις καιρικές συνθήκες. Όποτε είναι απαραίτητο, η οροφή μπαίνει στο αυτοκίνητο μέσα σε δευτερόλεπτα, όπως ένα κάλυμμα σε μία βάρκα, με πρόσδεση στο πλαίσιο του παρμπρίζ, το πίσω πάνελ και τα πλαϊνά ανοίγματα. Κατασκευασμένη από ένα εξαιρετικά ελαφρύ και ταυτόχρονα πολύ ανθεκτικό ειδικό νήμα, η οροφή φέρει διαφανή, πλαστικά ένθετα στα πλαϊνά και στο πίσω τμήμα που κάνουν χρέη παραθύρων. Λειτουργικά, η οροφή ακολουθεί τα πρότυπα προηγμένης και απαιτητικής ένδυσης για υπαίθριες δραστηριότητες, συνδυάζοντας μέγιστη προστασία από τον αέρα και τη βροχή με ελάχιστο βάρος. Για αξιόπιστη προστασία σε κακό καιρό, το MINI Beachcomber Concept διατίθεται επίσης με πλαστικά ένθετα τοποθετημένα με ακρίβεια στην οροφή, πλάι και πίσω. Κατασκευασμένα από εξαιρετικά ελαφρύ πλαστικό υλικό, τα στιβαρά ένθετα υιοθετούν τη φιλοσοφία του αφαιρούμενου hardtop στις πόρτες και το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου. Και πάλι με στόχο τη σχεδιαστική σαφήνεια και εξαιρετική άνεση, τα ένθετα έρχονται ‘πρόσωπο’ με το αμάξωμα του MINI Beachcomber Concept.
Με μήκος σχεδόν 4 m και ένα εξαιρετικά πολυμορφικό εσωτερικό, το MINI Beachcomber Concept διαθέτει όλη την ευελιξία και τους χώρους που απαιτούνται κατά τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου. Μονά καθίσματα στο πίσω τμήμα, που ρυθμίζονται εμπρός/πίσω ανάλογα με τις απαιτήσεις, με προσκέφαλα που αναδιπλώνονται πλήρως προσφέρουν στους επιβάτες ένα κορυφαίο πρότυπο απόλαυσης προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους, επιτρέποντας κάθε είδους ρυθμίσεις για τις απαιτούμενες μεταφορές. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός και οι επιβάτες μπορούν να αποθηκεύουν εύκολα ακόμα και δύσχρηστο σπορ εξοπλισμό, όπως mountain bikes ή wakeboards με ασφάλεια στη θέση τους, με τη βοήθεια ειδικών συστημάτων πρόσδεσης. Επίσης, το MINI Beachcomber Concept όταν είναι ανοιχτό, μπορεί επίσης να μεταφέρει πολύ μακριά αντικείμενα όπως ιστιοσανίδες, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Στερεωμένες στη πλευρική βάση, οι ιστιοσανίδες μεταφέρονται άνετα μέσα στον αυτοκίνητο μέχρι την παραλία, προεξέχοντας στο πάνω μέρος.

Mini