Fabiatou Auto News

Wednesday, April 15, 2009

Η GM και η Segway Ενώνουν τις Δυνάμεις τους

Η General Motors Corp. και η Segway παρουσίασαν ένα νέο τύπο αυτοκινήτου που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο μετακίνησής μας στις πόλεις.

Με την ονομασία Project P.U.M.A. (Personal Urban Mobility & Accessibility), η GM και η Segway εξελίσσουν ένα νέο, ηλεκτρικό διθέσιο πρωτότυπο όχημα δύο τροχών, το οποίο υπόσχεται ταχύτερες, ασφαλείς, αθόρυβες και καθαρές μετακινήσεις των ανθρώπων στην πόλη, και με χαμηλότερο συνολικό κόστος. Το όχημα αφήνει επίσης περιθώρια για σχεδιαστική δημιουργικότητα, νεωτερισμούς, οδηγική απόλαυση και κοινωνική δικτύωση.

Η GM και η Segway ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους, παρουσιάζοντας το πρωτότυπο Project P.U.M.A. στη Νέα Υόρκη.

«Το Project P.U.M.A. αντιπροσωπεύει μία μοναδική λύση για μετακινήσεις και εργασίες στις πόλεις, όπου ζει πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού» δήλωσε ο Larry Burns, αντιπρόεδρος έρευνας & ανάπτυξης (R&D) και στρατηγικού σχεδιασμού της GM. «Φανταστείτε μικρά, ευέλικτα ηλεκτρικά οχήματα τα οποία γνωρίζουν πού βρίσκονται άλλα κινούμενα αντικείμενα, και αποφεύγουν να πέσουν επάνω τους. Τώρα, συνδέστε αυτά τα οχήματα σε ένα δίκτυο τύπου Internet και θα βελτιώσετε σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα των μετακινήσεων στις πόλεις, την ανεύρεση θέσεων παρκαρίσματος και τη σύνδεση με τα κοινωνικά και επαγγελματικά τους δίκτυα».

Οι τάσεις δηλώνουν αύξηση της αστικοποίησης, και μαζί της η κυκλοφοριακή συμφόρηση και ο αγώνας για παρκάρισμα. Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο αναζητούν ενεργά λύσεις για την ανακούφιση από τη συμφόρηση και τη μόλυνση. Το Project P.U.M.A. απαντά σε αυτές τις ανησυχίες.

Συνδυάζει αρκετές τεχνολογίες των GM και Segway, όπως ηλεκτροκίνηση και μπαταρίες, δυναμική σταθεροποίηση (ισορροπία δύο τροχών), ηλεκτρονική επιτάχυνση, συστήματα διεύθυνσης και πέδησης, επικοινωνίες μεταξύ οχημάτων και αυτόνομη οδήγηση και παρκάρισμα. Αυτές οι τεχνολογίες συνδυάζονται στο Project P.U.M.A. για μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις, επιτυγχάνοντας παράλληλα ενεργειακή απόδοση, μηδενικές εκπομπές ρύπων, αυξημένη ασφάλεια, συνεχή συνδεσιμότητα και μειωμένη κυκλοφοριακή συμφόρηση στις πόλεις.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε προκειμένου να παρουσιάσουμε μία εντελώς διαφορετική πρόταση στον τομέα της αστικής μετακίνησης» δήλωσε ο Jim Norrod, CEO της Segway Inc. «Βιώνεις μία συναισθηματική σχέση όταν χρησιμοποιείς προϊόντα Segway. Το πρωτότυπο όχημα Project P.U.M.A. ενσαρκώνει αυτή τη σχέση με το συνδυασμό προηγμένων τεχνολογιών που η Segway και η GM καταθέτουν στο τραπέζι, στοχεύοντας στην απόλυτα ορμονική συνύπαρξη οδηγού, περιβάλλοντος και των άλλων».

Τα οχήματα Project P.U.M.A. θα επιτρέψουν επίσης στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν νέες, σύγχρονες, αυτοκινητιστικές τάσεις και να εστιάσουν στο πάθος και το συναίσθημα που εκφράζουν οι άνθρωποι μέσα από τα οχήματά τους, δημιουργώντας λύσεις, με γνώμονα τις μελλοντικές ανάγκες των κατοίκων πόλεων.

Το πρωτότυπο όχημα Project P.U.M.A. περιλαμβάνει μία μπαταρία ιόντων λιθίου, ψηφιακή, ευφυή διαχείριση ενέργειας, ισορροπία δύο τροχών, δύο ηλεκτροκινητήρες στους τροχούς, και μία αποσπώμενη διεπαφή χρήστη που επιτρέπει συνδεσιμότητα εκτός οχήματος. Το αποτέλεσμα είναι μία προηγμένη και λειτουργική φιλοσοφία, η οποία καταδεικνύει τις δυνατότητες της τεχνολογίας που υπάρχει σήμερα.

Κατασκευασμένο για να μεταφέρει δύο ή περισσότερους επιβάτες, μπορεί να ταξιδεύει με ταχύτητες μέχρι 56 kph, έχοντας αυτονομία 56 km μέχρι την επόμενη φόρτιση.

Από τότε που εισήγαγε το Segway Personal Transporter (PT), η Segway έχει καθιερωθεί σαν ηγέτης στο χώρο των μικρών, ηλεκτρικών οχημάτων. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της περιβαλλοντικής συμβατότητας δηλώνει ότι κατανοεί απόλυτα τις λειτουργικές ανάγκες των πελατών της, αφού τους επιτρέπει να κάνουν περισσότερα με λιγότερα. Η Segway έχει παραδώσει πάνω από 60.000 μπαταρίες ιόντων λιθίου στην αγορά.

Η GM είναι ηγέτης σε τεχνολογίες ‘συνδεδεμένου οχήματος’ από το 1996 που λανσάρισε την OnStar. Σήμερα, αυτό το πακέτο επικοινωνιών αυτοκινήτου συνδέει έξι εκατομμύρια συνδρομητές σε Β. Αμερική με τις υπηρεσίες ασφάλειας και προστασίας OnStar. Η GM είναι επίσης πρωτοπόρος σε συστήματα επικοινωνιών οχήματος με όχημα [vehicle-to-vehicle (V2V)] και στην τεχνολογία πομποδεκτών. Αυτές και πρόσθετες τεχνολογίες συνδεδεμένου οχήματος μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε οχήματα που αποφεύγουν τα ατυχήματα και κινούνται μόνα τους (αυτόματος πιλότος).

«Φανταστείτε να μετακινείστε στις πόλεις με ένα όχημα διαμορφωμένο σύμφωνα με τα γούστα σας, που είναι απολαυστικό στην οδήγηση και στο ταξίδι, που σας μεταφέρει με ασφάλεια στον προορισμό σας και σας ‘συνδέει’ με τους φίλους και την οικογένειά σας, χρησιμοποιώντας καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια, παράγοντας μηδενικές εκπομπές ρύπων, και χωρίς το στρες της κυκλοφοριακής συμφόρησης» δήλωσε ο Burns. «Και φανταστείτε να μπορείτε να το κάνετε αυτό με το ένα τέταρτο ή το ένα τρίτο του κόστους που πληρώνετε για την αγορά και τη λειτουργία ενός αυτοκινήτου σήμερα. Αυτό μπορεί να προσφέρει το Project P.U.M.A.».

Η General Motors Corp. (GM), μία από τις παγκοσμίως μεγαλύτερες κατασκευάστριες αυτοκινήτων, ιδρύθηκε το 1908, και σήμερα κατασκευάζει επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα σε 34 χώρες. Έχοντας την παγκόσμια έδρα της στο Ντιτρόιτ, η GM απασχολεί σήμερα περίπου 244.500 άτομα σε όλες τις σημαντικές περιοχές του κόσμου, ενώ πουλά και επισκευάζει οχήματα σε περίπου 140 χώρες. Το 2008, η GM πούλησε 8,35 εκατομμύρια επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα σε όλο τον κόσμο υπό τις εξής μάρκες: Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, GM Daewoo, Holden, Hummer, Opel, Pontiac, Saab, Saturn, Vauxhall και Wuling. Η μεγαλύτερη εθνική αγορά της GM είναι η Αμερική και ακολουθούν Κίνα, Βραζιλία, Βρετανία, Καναδάς, Ρωσία και Γερμανία. Η θυγατρική της GM, OnStar, είναι κορυφαία στη βιομηχανία στις υπηρεσίες ασφάλειας και προστασίας οχημάτων αλλά και πληροφόρησης.

GM