Fabiatou Auto News

Monday, September 07, 2009

Volvo C70

Το νέο Volvo C70 που παρουσιάζεται στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης στα μέσα Σεπτεμβρίου διαθέτει την ίδια έξυπνη ανοιγόμενη μεταλλική οροφή από τρία μέρη, τα ίδια πρακτικά καθίσματα για τέσσερις ενήλικες και την ίδια κορυφαία στον κόσμο ασφάλεια κάμπριο όπως και πριν. Με ανανεωμένη σχεδίαση και αναβαθμισμένη αίσθηση πολυτέλειας, το C70 δημιουργεί, επίσης, την αίσθηση του "επιθυμητού", μια αίσθηση πραγματικά παγκόσμιας κλάσης.
Το Volvo C70 είναι ουσιαστικά δύο ελκυστικά αυτοκίνητα σε ένα. Είναι τόσο ένα κομψό κουπέ όσο και ένα σπορ κάμπριο. Με την ίδια ευγενή, καθαρή γραμμή και στις δύο εκδόσεις. Πάνω απ' όλα, όμως, το Volvo C70 είναι πραγματική απόλαυση. Για ανθρώπους που αναζητούν μια επιβράβευση για τον εαυτό τους με ό,τι καλύτερο.
"Το Volvo C70 διαθέτει την κλασική γραμμή του κάμπριο και μια ισχυρή δική του ταυτότητα. Αυτό που κάναμε ήταν να ξανασχεδιάσουμε προσεκτικά το εμπρός και το πίσω μέρος, ώστε να εναρμονίζονται καλύτερα με τα άλλα μοντέλα Volvo του σήμερα αλλά και του αύριο. Επίσης, χρησιμοποιήσαμε πιο πολυτελή υλικά και πιο πλούσιες λεπτομέρειες, κάνοντας το εσωτερικό πιο πολυτελές και πιο απολαυστικό", εξηγεί ο Fedde Talsma, επικεφαλής εξωτερικής σχεδίασης της Volvo Cars.
Με το νέο του εμπρός μέρος, το Volvo C70 εμφανίζει στοιχεία από το πρωτότυπο S60 που αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2009. Έτσι, το C70 αναβαθμίζεται, προσεγγίζοντας περισσότερο τη σχεδιαστική γλώσσα των μεγαλύτερων μοντέλων της Volvo.
Λεπτομέρειες του αμαξώματος, όπως τα εμπρός φτερά έχουν επίσης επανασχεδιαστεί, δημιουργώντας μια αποφασιστικά ανανεωμένη εμφάνιση. Το ρύγχος είναι πιο σφηνοειδές, ενώ έχει αποκτήσει και ένα αισθητό τρισδιάστατο βάθος με τη μετακίνηση ορισμένων στοιχείων από το εμπρός μέρος τόσο κατά μήκος όσο και κατακόρυφα. Οι νέοι προβολείς και το διακοσμητικό περίβλημα γύρω από τους προβολείς ομίχλης, για παράδειγμα, έχουν αποκτήσει μια κλίση, έχοντας μετατοπιστεί προς τα πάνω και προς τα πίσω, ενώ ταυτόχρονα έχουν αναδειχθεί και οι λεπτομέρειες της κάτω μάσκας.
Στο πάνω μέρος, το ρύγχος του αυτοκινήτου σχηματίζει ένα ανοικτό και ελκυστικό σχήμα "V". Το μεγεθυμένο σύμβολο του σιδήρου και η νέα, μεγαλύτερη εισαγωγή αέρα ενισχύουν τη σίγουρη παρουσία. Οι ιδιοκτήτες που θέλουν να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους, μπορούν να επιλέξουν ένα θεαματικό νέο κόκκινο χρώμα, το Flamenco Red περλέ.
"Το νέο C70 έχει πιο καθαρή και πιο προτεταμένη πρόσοψη. Η φυσική κομψότητα του αυτοκινήτου έχει εκμοντερνιστεί, ώστε να δένει άρρηκτα με τα πιο σύγχρονα και πιο εξελιγμένα μοντέλα", λέει ο Fedde Talsma.
Τα αποκλειστικά high-tech φώτα LED, του ιδίου τύπου όπως αυτά που έχει το Volvo XC60, είναι η πιο αξιοπρόσεκτη αλλαγή στο πίσω μέρος. Το όλο συγκρότημα των πίσω φώτων ενσωματώνεται σαφώς στο οβάλ σχήμα που πλαισιώνει το πίσω μέρος του C70.
Όπως και στο εμπρός μέρος, νέες γραμμές και λεπτομέρειες έχουν ενσωματωθεί στον προφυλακτήρα και σε άλλα σημεία, τονίζοντας το βάθος και τον δυναμισμό της σχεδιαστικής γλώσσας.
Το εσωτερικό έχει αναβαθμιστεί από κάθε άποψη, δίνοντας στο Volvo C70 μια ιδιαίτερη πολυτέλεια. Το ταμπλό έχει επανασχεδιαστεί, με φαρδύτερη και πιο κομψή εμφάνιση, ενώ η επιφάνειά του διαθέτει νέα υφή που ενισχύει την ποιοτική αίσθηση.
Τα αποκλειστικά νέα όργανα, σχεδιασμένα ειδικά για το C70, αποτελούν ένα ακόμα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο έχει αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η αίσθηση ανωτερότητας του αυτοκινήτου.
"Εστιάσαμε στα χαρακτηριστικά του εσωτερικού που περιβάλλουν τον οδηγό, δίνοντας στον ιδιοκτήτη μια πιο ισχυρή αίσθηση ικανοποίησης όταν κάθεται στο τιμόνι. Τα καθίσματα είναι επενδεδυμένα με έναν νέο τύπο μαλακού δέρματος, ενώ διαθέτουν ακόμα πιο λεπτομερειακό φινίρισμα, κάνοντας την οδήγηση μια εμπειρία πιο απολαυστική από ποτέ", συνεχίζει ο Fedde Talsma.
Το νέο Volvo C70 έχει σχεδιαστεί ως ένα από τα ασφαλέστερα convertible στην αγορά, τόσο από άποψη παθητικής ασφάλειας όσο και από άποψη αντικλεπτικής προστασίας. Το αυτοκίνητο αυτό έχει μια προηγμένη δομή αμαξώματος και ενσωματώνει πολλές λύσεις μοναδικές στον κόσμο για τα ανοικτά αυτοκίνητα. Η έλλειψη σταθερής οροφής αντισταθμίζεται από δομικές ενισχύσεις και εξελιγμένη τεχνολογία.
Το Volvo C70 διαθέτει στιβαρές μεταλλικές μπάρες, οι οποίες εκτοξεύονται προς τα πάνω, πίσω από τους επιβάτες στα πίσω καθίσματα, δημιουργώντας σε συνδυασμό με το ενισχυμένο πλαίσιο του παρμπρίζ έναν ζωτικό χώρο επιβίωσης σε περίπτωση ανατροπής του αυτοκινήτου. Οι μπάρες αυτές αποτελούν μέρος του συστήματος προστασίας από ανατροπή ROPS (Roll over Protection System) της Volvo και ενεργοποιούνται με τη βοήθεια γυροσκοπικού αισθητήρα. Καθώς το Volvo C70 διαθέτει κανονικό πίσω τζάμι, οι μπάρες διαπερνούν το τζάμι όταν είναι κλειστή η οροφή. Για τον λόγο αυτό διαθέτουν μικροσκοπικές, μεταλλικές μύτες για να σπάσουν το κρύσταλλο.
Ιδιαίτερα σημαντικοί για την προστασία από πλευρική σύγκρουση και ανατροπή είναι οι αερόσακοι οροφής IC (Inflatable Curtain), οι οποίοι στο συγκεκριμένο μοντέλο είναι τοποθετημένοι στις πόρτες, αφού δεν υπάρχει σταθερή οροφή για να τοποθετηθούν. Οι αερόσακοι οροφής διαθέτουν ιδιαίτερα αυξημένη ακαμψία, με διπλά επάλληλα στρώματα ελαφρά μετατοπισμένα μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι οι αερόσακοι οροφής να παραμένουν όρθιοι και να μπορούν να προστατέψουν αποτελεσματικά το κεφάλι των επιβαινόντων, ακόμα και με ανοικτά παράθυρα. Επιπλέον, οι αερόσακοι ξεφουσκώνουν αργά, προσφέροντας έτσι πρόσθετη προστασία σε περίπτωση ανατροπής του αυτοκινήτου.
Εκτός από τους αερόσακους οροφής στις δύο πλευρές του αυτοκινήτου, οι επιβαίνοντες στα καθίσματα εμπρός προστατεύονται από πλευρικούς αερόσακους. Το μέγεθος αυτών των αερόσακων τους επιτρέπει να προστατεύουν τόσο τον θώρακα όσο και τους μηρούς. Επιπλέον, οι αερόσακοι οροφής λειτουργούν συνδυασμένα με τους προεντατήρες στις ζώνες ασφαλείας, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή προστασία στους επιβαίνοντες στα καθίσματα εμπρός, σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης ή ανατροπής. Και τα τέσσερα καθίσματα διαθέτουν ζώνες ασφαλείας τριών σημείων με προεντατήρες.
Το Volvo C70 μεταμορφώνεται κομψά από ένα όμορφο κλειστό κουπέ σε ένα συναρπαστικό ανοικτό κάμπριο. Απλά πατάτε ένα κουμπί και η μεταλλική οροφή από τρία μέρη αναδιπλώνεται γρήγορα και αθόρυβα, για να τακτοποιηθεί και να εξαφανιστεί μέσα στο πορτ μπαγκάζ.
Η προηγμένη τεχνολογία του κινητήρα και του συστήματος φιλτραρίσματος των καυσαερίων επιτρέπει στους κινητήρες της Volvo να συνδυάζουν υψηλές επιδόσεις με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το Volvo C70 διατίθεται με τους παρακάτω βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες. Η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές CO2 ισχύουν για τις εκδόσεις με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων σε μικτό κύκλο οδήγησης.

Βενζινοκινητήρες-Αποδιδόμενη ισχύς-Κατανάλωση καυσίμου
T5 230 ίπποι/320 Nm 8,9 λίτρα/100 km
2.4i 170 ίπποι/230 Nm 9,0 λίτρα/100 km
2.4 140 ίπποι/220 Nm 8,9 λίτρα/100 km

Πετρελαιοκινητήρες-Αποδιδόμενη ισχύς-Κατανάλωση καυσίμου
D5 180 ίπποι/400 Nm 6,6 λίτρα/100 km
2.0D 136 ίπποι/320 Nm 6,0 λίτρα/100 km